25 oktober

Róisín Murphy: Overpowered (Emi Records)
Het is hondsmoeilijk. Electrodisco maken die alles in zich heeft. Die de trendgevoelige clubbers net zo aanspreekt als het brede publiek. Muziek met de stijl en glamour van een magazine als Vogue.

Of de verleidelijkheid van de klassieke blue-eyed soulsinger Dusty Springfield. En de pakkende sensualiteit van de vroege Eurythmics. Plus de schijnbaar moeiteloze arrogante, in your pokerface van Madonna.

Róisín Murphy, jarenlang leadsinger van Moloko, heeft het beste, luchthartige dancealbum geproduceerd sinds Madonna's 'Ray of light' (met de inbreng destijds van William Orbit). Onstuimig bubbelende power die je net zo de vloer op stuurt als de beste seventies eurodisco van Giorgio Moroder of de premature elektronische ejaculaties van Yazoo van begin jaren tachtig.

Twee jaar terug maakte Róisín Murphy met Ruby Blue al een fantastische plaat in hetzelfde genre, maar dat was toen aan de leiband van elektronisch tovenaar Matthew Herbert. Ditmaal heeft ze haar eigen koers gevaren en naar believen de productionele hulp ingeroepen van Groove Armada, Bugz in The Attic en veteraan Jimmy Douglas.

'Overpowered' bevat dertien nieuwe stukken die in de handen van mixer Tom Elmhirst (Amy Winehouse, Röyksop en Grace Jones) sterk worden gepresenteerd. Geen enkel zwak bod. Opzij Madonna. Go get 'em, Róisín. En ik zet 'm nog een keer op super voor de liefhebster    nhd